Rope Skipping

Rope Skipping is een jonge polyvalente sport die haar oorsprong heeft in het eeuwenoude ‘touwtjespringen’ en die zowel individueel als in teamverband kan beoefend worden.

Rope skipping is een all-roundsport. Het is een sport waarbij alle fysieke basiselementen in een evenredige verhouding aan bod komen. Naast uithouding, snelheid, kracht en lenigheid moet de skipper over een uitstekende ‘coördinatie’ en ‘ritmegevoel’ beschikken. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Heel wat oefeningen worden immers in team uitgevoerd en het vraagt dan ook een behoorlijke dosis sociale vaardigheid om een vlotte teamoefening in elkaar te knutselen. Kortom, het is een sport waar creativiteit geen grenzen kent!

Rope Skipping kan zowel als een recreatieve als een competitiesport beoefend worden.

Rope skipping is trouwens ook een goedkope sport. Een paar stevige sportschoenen, een touwtje van 5 EUR volstaan om aan de slag te kunnen. De straat, de speelplaats, een plein of een parking zijn dan ook geliefkoosde oefenplekjes voor elke rope skipper.

Recreatie

Rope Skipping is een sport die zich uitstekend leent tot recreatieve beoefening. Zo biedt Rope Skipping op elk mogelijk niveau nieuwe uitdagingen. Rope Skipping is dan ook meer dan wat men zo meteen onder het begrip touwtjespringen zou verstaan. Niet alleen zorgt Rope Skipping voor een goede fysieke fitheid maar het is vooral ook een variërende en een leuke sport!!!

recreatie

Competitie

Is zuiver recreatief sporten niet je ding? Ook dan is Rope Skipping zeker iets voor jou.

Als competitiesport bestaat Rope Skipping zowel in een individuele als in een team variant. Zo zie je maar, zelfs binnen het competitie circuit is het mogelijk om zowel tot het uiterste te gaan in een persoonlijke wedstrijd als te laten zien tot welke verbluffende resultaten samenwerking en groepscoördinatie kunnen leiden in de teamcompetitie.

competitie

Er bestaat zelfs nog een derde competitievorm: demonstratiewedstrijd. Deze wedstrijdvorm verschilt enorm van zowel de teams als de individuele competitie. Bij de demonstratie is niet zozeer de fysieke prestatie van belang maar wel de vlotheid en de choreografie. Het is immers de bedoeling om binnen een tijdspanne van ongeveer 10min Rope Skipping in al zijn facetten zo boeiend en adembenemend mogelijk voor te stellen. Een hele opgave!!!

Wil je verder gaan met je sport en gericht gaan trainen naar het behalen van prestaties, dan kan je bij ons terecht in een van de competitie groepen.

Deze zijn ingedeeld naargelang de leeftijd:

 • Mini’s: -11 jarigen
 • Beloftes: 12-14 jarigen
 • Juniores: 15-17 jarigen
 • Seniores: + 18 jarigen

Sportvoeding

Wil je goed presteren, dan is het uitermate belangrijk dat je gezond en goed eet. Je moet voldoende energie bezitten om goede prestaties neer te kunnen zetten.

In de Rope Skipping wereld is dit niet anders. Je krijgt één kans en niet meer om je te bewijzen. Heb je een mindere dag, net iets verkeerd gegeten of wat last van zenuwen? Pech gehad! Een heel jaar hard trainen om dan op de dag zelf een slechte prestatie neer te zetten is zeker niet leuk. Wat kan je dan wel doen om beter te presteren? Om te beginnen is training nog steeds het belangrijkste: je kan immers niet onvoorbereid op het veld stappen! Maar ook energie, uithouding, recuperatievermogen, gewicht, stress, … kunnen een rol spelen. Al deze factoren staan in verband met voeding! Ongezonde of verkeerde voeding kan stress, futloosheid, honger, irritatie, vermoeidheid, … veroorzaken. Daarom geven we hier een aantal richtlijnen in verband met de juiste voeding voor en tijdens een kampioenschap.

Tijdens het jaar

Het is eerst en vooral al belangrijk dat je over het ganse jaar gezond en voldoende eet. Wie niet voldoende eet zal niet genoeg energie opnemen om goed te presteren. Ook op normale training doorheen het jaar moet je genoeg energie bezitten zodat je optimaal kan trainen.

Het ideale voedingspatroon bestaat uit het verdelen van je voeding over de ganse dag: 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en 2 à 3 tussendoortjes.

De week voor het kampioenschap

Eet in deze week niet meer, maar ook zeker niet minder dan normaal. Als er meer of zwaarder getraind wordt in deze week mag je ook je voeding aanpassen! Een stevig ontbijt is dan een must!

Evenwichtige koolhydraatrijke (goed voor uithouding, kracht en recuperatie) maaltijden zijn aan te raden:

Ontbijt en broodmaaltijd:

 • 200-300 gram bruin brood (3 à 4 sneden)
 • dun gesmeerd met minarine, rijk aan omega 3 vetzuren
 • 60 gram magere vleeswaren, magere kaas, vis of ei
 • 100-200 gram groenten
 • voldoende vocht: water, koffie, thee, magere groentensoep
 • stuk vers fruit of mager melkproduct

Warme maaltijd:

 • Bord magere groentensoep
 • 150 gram mager vlees, vis of quorn
 • 300 gram groenten
 • 300 gram gekookte rijst, deegwaren of granen
 • 1 lepel olijfolie
 • 2 glazen water
 • stuk fruit of mager melkproduct

De week voor het kampioenschap worden aardappelen afgeraden omdat deze stoffen er veel langer over doen vooraleer ze verteerd en opgenomen zijn. Pasta’s en rijst zijn veel sneller verteerd en opgenomen in het bloed, waardoor er veel sneller energie vrijkomt.

De dag van het kampioenschap

Begin de ochtend met een stevig ontbijt (zie koolhydraatrijke broodmaaltijd) zodat je de rest van de dag verder kan!

Vermits een maaltijd er 2 uur over doet om volledig verteerd en omgezet te worden is het aan te raden tijdens het kampioenschap, als je nog moet springen, niet meer te eten. Je hebt immer meestal geen twee uren tussen de verschillende disciplines (als dit wel het geval is mag je iets licht eten). Eten tussen twee oefeningen in geeft een zwaar gevoel in de maag en kan je prestatie negatief beïnvloeden.

Wat moet je dan wel doen om energiek te blijven? Drink doorheen de hele dag dorstlessende dranken en een half uurtje voor je op het veld moet, een energierijke sportdrank. Wanneer je na zo’n dag dan thuiskomt is het wel belangrijk dat je een koolhydraatrijke maaltijd voorgeschoteld krijgt!

Moest je nu toch ongeloofelijk veel honger hebben tijdens het kampioenschap, dan is één van de beste dingen die je kan eten een rijstpapje. Rijstpap doet er niet zo lang over om verteerd te worden. Pas wel op met vaste stoffen (ook energierepen) want deze doen er veel langer over.

Laatste nuttige tip: het bekende bananensprookje is niet langer heilig! Bananen worden niet snel genoeg omgezet om daar binnen de twee uren voordeel uit te halen. Wil je toch absoluut een banaan eten op de dag van het kampioenschap, doe dit dan bij je ontbijt!

Begrippen

Dorstlessende sportdranken zijn isotone of hypotone dranken. Dit wil zeggen dat ze snel geabsorbeerd worden. Deze sportdranken bevatten ongeveer 6 tot 8 gram% koolhydraten en 20 tot 80 mg% natrium. Als je deze waarden op het etiket van een sportdrank terugvindt dan gaat het dus over een dorstlessende sportdrank.

Energierijke sportdranken zijn iets minder isotoon of hypotoon omdat zij meer koolhydraten bevatten. Hoe meer koolhydraten een sportdrank bevat, hoe trager deze wordt geabsorbeerd. Om geen maaglast te veroorzaken geven we toch de voorkeur aan isotone of hypotone energiedranken. De ideale energiedrank bevat 8 tot 15 gram% koolhydraten en minder dan 110 mg% natrium. Als je deze waaren op het etiket van een sportdrank terugvindt dan gaat het hier over een energierijke sportdrank. Opgepast: te veel gram% koolhydraten kan je een misselijk gevoel geven!

Hypertone dranken: deze dranken vertragen de snelheid waarmee de maag leeggemaakt wordt en geven het ‘volle’ gevoel.

Hypotone dranken: deze dranken versnellen de opname van het vocht, hierdoor zijn ze uitstekende dorstlessers.

Met dank aan: Rita Vanderstraeten (Sportvoedingsdeskundige)